Det finnes alt for mange myter om yrkesfag, fagarbeidere og byggenæringen. I denne artikkelen ønsker…

Det finnes alt for mange myter om yrkesfag, fagarbeidere og byggenæringen. I denne artikkelen ønsker vi å avlive det vi mener er 3 største mytene. Er du klar for å bli med på forandringen?

 

Dette er tre fake news om yrkesfag


"Yrkesfag er for de uten ambisjoner"

Dette er ikke fakta. I verste fall kan det hindre unge i å følge en retning innen tekniske fag og bygge seg en fantastisk karriere innen byggenæringen. Det fører også til at mange i bransjen må nedlegge mye ressurser og energi for å rekruttere til sine fag. 

I Caverion kan våre folk skilte med å gjøre bygg grønnere og smartere og dermed bidra til det grønne skiftet. Hos oss får du jobbe med faglig utviklende nybygg- og rehabiliteringsprosjekter, og serviceoppdrag hvor bærekraft står i sentrum. Her vil du kunne jobbe med å utvikle og levere de mest komplekse tekniske løsningene for bygg, industri og infrastruktur som ofte innbefatter flere fagområder. Dette gjøres i tett samarbeid med andre fagpersoner, og ofte også i tett samarbeid med våre kunder. Ganske kult, viktig og ambisøst spør du oss! Vi har dyktige fagfolk som har spennende, utfordrende og meningsfulle oppgaver.

Foreldre og andre voksne er viktige rådgivere i barns utdanningsvalg. Har du som voksen slike fordommer? Da må du stoppe opp, tenke deg om og orienterere deg om fakta før du gir barn og ungdom utdanningsråd.

Dette er Jørgen. Som energiingeniør drives Jørgen av å finne de beste løsningene for grønnere bygg. Det gjør han hver dag som energiingeniør i Caverion.

Nå trenger vi flere energirådgivere

 

"Det er ingen karrieremuligheter i byggenæringen"

Ingen karriere- eller utviklingsmuligheter? Fakta: 95% av våre ledere i Caverion har fagbakgrunn. Det er ingenting som heter elektriker bli ved din lest dersom du har andre ambisjoner. Vi ønsker å utvikle våre tekniske fagfolk og gi de den faglige utviklingen de trenger og ønsker. De får hjelp til å forsterke, fornye og videreutvikle sin kompetanse gjennom eksterne og interne kurs, sertifiseringer og utviklingsprogram. Har du ønske om videreutdanning, har vi gode programmer også for dette. 

Truls Martin i Caverion Oslo utdannet elektriker og jobber nå som teamleder og er fagansvarlig for utviklingen av elbil-ladere i Oslo og er en del av vår E-mobility satsning:

- Det jeg liker best er nok likevel alle utviklingsmulighetene. Jeg har fått nye karriremuligheter hele veien og aldri rukket å bli lei. Caverion er godt sted å bli sett og vokse. 

Les mer om Truls Martin her


"Tekniske fag er for gutter"

Yrkesfag er ikke kun for gutter. Både faglærte gutter og jenter trengs i framtiden. I 2022 søkte rekordmange jenter til VG 1. bygg- og anleggsteknikk, men det er plass til enda flere. Jenter skal også være med å forme det fysiske miljøet rundt oss og slike myter hindrer jenter i å lage seg en spennende karriere innen tekniske fag. Å få avlivd  denne myten krever mye arbeid. Caverion har fokusert på likestilling i mange år, og jobbet med å øke kvinneandelen. Det har gitt resultater, vi har mer enn dobbelt så mange kvinnelige fagarbeidere gjennomsnittet i bransjen og i 2022 mottok vi Ingeborg-prisen for godt holdningsarbeid over tid og for arbeid med å fremme mangfold og gjøre rørbransjen mer attraktiv for kvinner.

Å få avlivd  denne myten krever mye arbeid. Caverion har fokusert på likestilling i mange år, og jobbet med å øke kvinneandelen. Det har gitt resultater, vi har mer enn dobbelt så mange kvinnelige fagarbeidere gjennomsnittet i bransjen og i 2022 mottok vi Ingeborg-prisen for godt holdningsarbeid over tid og for arbeid med å fremme mangfold og gjøre rørbransjen mer attraktiv for kvinner.

 

Dette er Martha Celine. Hun sluttet i sin gamle jobb og ble rørleggerlærling. Det har hun aldri angret på. 

Søk lærlingplass her

 

De tre største mytene om byggenæringen