Opplæringsloven, arbeidsmiljøloven og eventuell tariffavtale i bedriften regulerer både pliktene og rettighetene som lærlingene og lærebedriftene har. Det er fylkeskommunen og et eventuelt opplæringskontor som har ansvaret for kvaliteten i lærlingprogrammet i samarbeid med opplæringsstedet/-bedriften.
Skolen skal ha gitt deg veiledning om hvordan du får læreplass. Du kan også på egen hånd oppsøke bedrifter for å skaffe læreplass. Søknad om læreplass kan du sende direkte til bedriften eller til opplæringskontoret i din fylkeskommune.
For at en bedrift skal godkjennes som lærebedrift, må den kunne gi tilfredsstillende opplæring og ha en faglig leder.
Bedriften forplikter seg til å gi opplæring i samsvar med de fastsatte læreplanene og følge de lovene som gjelder i læreforholdet.
Arbeidsmiljøloven krever at alle arbeidsgivere skal lage en arbeidsavtale for de ansatte og lærlinger. Innholdet i en slik arbeidsavtale står nevnt i arbeidsmiljøloven § 14-6.
Du kan lese enda mer på Arbeidstilsynets nettsider om arbeidsavtaler.
Å være lærling innebærer at du skal lære gjennom å delta i arbeidet, og i tillegg skal du få opplæring og veiledning. Læretiden på 2 år defineres gjerne som 50% læring og 50% verdiskaping/arbeid.
Lærlingen har samme rettigheter til ferie, feriepenger og sykepenger som ordinære arbeidstakere.
Feriepenger betales på grunnlag av inntekten det foregående året. Dersom du ikke har hatt nok inntekt året før til å finansiere full ferieperiode, kan du søke om å ta kortere ferie enn ferieloven og tariffavtalen sier.
Lærlinger som blir gravide i læretiden, har rett til svangerskapspermisjon. Det er ulovlig for bedriften å si opp en lærekontrakt på grunn av svangerskapspermisjon.
Du har samme rett på foreldrepenger og permisjon som andre arbeidstakere når du får barn som lærling. Vanligvis fortsetter du læretiden der du slapp når du kommer tilbake etter permisjon. Ta kontakt med sjefen din tidlig for å varsle at du går ut i permisjon og for å avtale detaljer rundt permisjonen.
Arbeidsmiljøloven gjelder også for lærlinger, men det er noen særskilte regler for lærlinger om stillingsvern, om prøvetid og om opphør av kontrakter. Her er det opplæringsloven som gjelder.
Fagopplæringskontoret i fylket ditt skal ha beskjed om alle endringer som har betydning for læreforholdet. Dette kan være lengre avbrudd i læretiden på grunn av svangerskap eller sykdom. Det kan også gjelde forhold i bedriften som gjør at den ikke lenger oppfyller de formelle kravene til å være godkjent lærebedrift.
Informasjonen er hentet fra: www.lovdata.no, www.delta.no, www.arbeidstilsynet.no og www.vilbli.no
Oversikt og informasjon om lærlinglønn - hva kan du forvente å få i lønn når du er lærling?
I Caverion tar vi lærlinger på alvor. Se våre råd til CV og prosessen for å søke lærlingplass er i Caverion.
Må jeg kjøpe arbeidstøyet selv? Hva ser Caverion etter når de velger lærlinger? Hva skjer første dag?