Trygve Olav Thuestad og Torvald Hovland er prosjektledere elektro i Haugesund Service, og i år har de jobbet sammen i samme bedrift i til sammen 80 år. Hva har endret seg mest siden de startet, og hvilke episoder husker de best? Les videre for et lite historisk innblikk i utviklingen siden 1980-tallet.
I 1977 fikk Trygve Olav lærlingplass for elektro i Sigmund Waage AS på Håvik i Karmøy. Åtte år senere startet Torvald som elektromontør i samme bedrift. Det ble starten på et langt og godt kollegialt vennskap som gjør at de til sammen har jobbet 80 år i Caverion.
-Det beste med å jobbe i Caverion er selvfølgelig de kjekke kollegaene. Vi har det kjekt på jobb med mye humor, også er vi flinke til å kose oss med kake når vi føler vi fortjener det, og den terskelen er lav, humrer Trygve Olav.
For å kunne feire må også jobben gjøres, og det er ikke bare kollegaene som er kjekke.
– Vi har mange kjekke kunder også, og jeg liker godt å være ute hos kunder og finne løsninger. Også liker jeg at det er mye som skjer og at det er travelt, sier Torvald.
Med kunden i fokus, bruker de kompetansen og erfaringen de har lært opp gjennom årene, fra kurs, utfordringer og muligheter de har fått gjennom de ulike rollene de har hatt i selskapet.
- Det skjer alltid noe nytt, og det har hele veien vært en rivende utvikling innenfor mitt fagfelt som er industri, sier Torvald.
– Alltid nye utfordringer og endringer gjør at du utvikler deg. Jeg har ikke hatt behov for å bytte arbeidsgiver, da det føles som jeg har fått ny jobb flere ganger i årenes løp, sier Trygve Olav.
Digitaliseringen er den største utviklingen, fra å få informasjon om neste oppdrag skriblet ned på ei stikkeske, til personsøker, mobiltelefon og etter hvert PC og e-post.
- Jeg gikk med en personsøker for hver av mine største kunder. Når beskjeden kom var det bare å finne nærmeste telefon og ringe opp for å få mer informasjon. Slik var jeg alltid tilgjengelig før mobiltelefonen kom, men responstiden ble jo kortet ned i større grad da jeg fikk min første mobil rundt 1990, forteller Torvald, og legger til: - Jeg husker godt når jeg fikk min første PC og fikk lov av sjefen å kjøpe AutoCad og begynne å tegne, det var stas, husker Torvald.
Med digitaliseringen og dataverktøy fulgte også flere krav og kontinuerlige målinger.
- I dag er det mye større krav, det settes KPIer for det meste og du blir målt kontinuerlig. Før fikk vi vite hvordan resultatet for året ble på julebordet, sier Trygve Olav.
Det er ikke bare digitaliseringen, men også verneutstyr og HMS har (heldigvis) utviklet seg til å ivareta folks sikkerhet på jobb.
- Jeg husker godt den gang da jeg jobbet som vanlig huselektriker, og fikk spørsmål om å hjelpe til med et hasteoppdrag på Aibel sitt verft i Haugesund. Jeg og noen kollegaer tok med oss det vi hadde av verneutstyr og kjørte ut på verftet. Da vi ankom fikk vi beskjed om å gå til «basketen», noe vi ikke visste hva var, men som viste seg å være en heis. Og før vi visste ordet av det så var vi på toppen av en plattform.
Overraskelsen ble enda større da vi fikk vite hva oppdraget vårt var; å klamre/stripse kabler fra toppen av boretårnet. Da hang vi i sele på utsiden av tårnet og jobbet, da det etter en stund begynte å svaie og vi oppdaget at plattformen var på vei ut i Nordsjøen. Da kvelden kom var det ingen som hadde tenkt på hvordan vi skulle komme oss i land, så da ble det rekvirert helikoptertransport og vi ble booket ut og inn med helikopter hver dag de neste par ukene.
Husker at vi la på oss noen kilo i løpet av denne perioden, for vi spiste jo varmrett med dessert og kaker til hvert måltid. Synes det er litt stas å kunne si at jeg har vært offshorearbeider, og så er det godt å vite at det er et større fokus på HMS i dag enn det var på den tiden, forteller Trygve Olav når han ser tilbake på ting han husker godt fra arbeidslivet.
-Vi hadde utført tavleskift for kjølevannet på Hydro sin aluminiumfabrikk på Lamholmen. Når jobben var gjort og spenningen skulle settes på, sa prosjektlederen i Hydro, som var en gammel elektriker, at: «Nå går vi ut av rommet alle sammen, og lukker døra». Alle står utenfor rommet og på sambandet melder de fra om at nå kan de slå på hovedbryteren. Etter en liten stund kommer et kjempesmell fra rommet, og det ble helt stille på fabrikken. Kortslutningen i tavla var et faktum, vi hadde klart å legge ut hovedvernet på Hydro slik at nesten hele fabrikken stod uten strøm. Vi startet med feilsøking, og fant en bolt som lå gjenglemt inne i tavla, og når bryteren ble slått på så ramlet den ned mellom to kobberskinner.
Dette skjedde på en fredag, og en fabrikk med aluminiumsproduksjon trenger kjølevann for å fortsette produksjonen. Derfor måtte vi handle raskt, skaffe materiell og reparere tavlen gjennom helgen. ABB kom kjørende i bil over fjellet fra Oslo med nye kobberskinner, og på mandag var tavlen klar og produksjonen i gang igjen. Siden den gang har vi aldri skiftet tavle på en fredag, forteller Torvald.
Trygve Olav og Torvald skryter av å ha kjekke kollegaer, men kollegaene setter også stor pris på å ha disse to karene på sitt vinnerlag.
- Etter alle disse årene er de fortsatt fulle av engasjement og de står på og jobber både kveld og helg når det er travle tider. De gir mye av seg selv og sin fritid for jobben. De er et to-spann som er veldig ulike, men som utfyller hverandre. Torvald er den impulsive som «skyter litt fra hofta», mens Trygve Olav får ham ned på bakkenivå igjen. Begge to er svært godt likt av både kollegaer og kunder, sier Merete Thune Haakull, produksjonsleder i avd. Haugesund Service.
Sigmund Waage AS drev med service og installasjoner i bolig, landbruk og næringsbygg. De hadde også mange oppdrag for industrien i området. Spesielt Norsk Hydro, som var nærmeste nabo på Håvik i Karmøy. De ble kjøpt opp på 90-tallet av Umoe Elektro, som 1. august 2000 ble kjøpt opp av ABB Installasjon. Les mer om Caverions historie her >>