06.01.2021
Lærlingbloggen

Fordeler ved valg av yrkesfag

Hva man skal gjøre etter ungdomsskolen kan være et vanskelig valg. Det er mange muligheter å velge mellom.

Skal du gå studiespesialiserende eller yrkesfag? Vil du ta bachelor, master, fag-, svenne- eller mesterbrev? Eller vil du gjøre noe helt annet? Det er MANGE valg. Her vil vi fortelle deg om noen av de mange fordelene med å velge yrkesfag.

Trygt valg

For det første så er de fleste linjer innen yrkesfag trygge valg i yrkeslivet. Det er stor mangel på faglærte i Norge, og man antar at innen 2035 vil vi mangle 90 000 fagarbeidere. Det betyr at de som har yrkesfaglig bakgrunn vil bli ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Det er også mange yrker å velge mellom. Faktisk er det nærmere 180 forskjellige.

Mindre teori

Yrkesfag er mer praktisk enn teoretisk. Men det betyr ikke at du som både liker teori og praksis, ikke kan velge yrkesfag. Yrkesfag hindrer deg ikke fra å ta høyere utdanning. Du kan gå påbygg til generell studiekompetanse etter alle yrkesfaglige linjer. Det gir deg muligheten til å studere ved høyskole eller universitet (merk at noen studier, f.eks. ingeniør-, realfags- og medisinske studier, forutsetter at du har visse realfag). Yrkesfag gir deg og muligheten til fagskoleutdannelse og mesterbrev.

Du kommer raskt ut i arbeidslivet

Velger du yrkesfag, kommer du raskere ut i arbeidslivet og opparbeider deg erfaring samtidig som du er i utdannelse. Du får lønn under utdannelsen og du kan ha krav på støtte fra Lånekassen. I tillegg slipper man i de fleste tilfeller et høyt studielån.

Du utvikler deg som arbeidstaker

Under læretiden opparbeider du deg ferdigheter og kompetanse og utfører arbeid med høy faglig kvalitet. Du vil få god opplæring i arbeidet, slik at du blir trygg på å utføre arbeidsoppgavene alene når du har tatt fagbrevet. Du blir også mer selvstendig og lærer deg å løse problemer på nye måter.

Det er med andre ord MANGE fordeler ved å velge yrkesfaglig utdanning, og mulighetene er mange.

Se hvilke muligheter yrkesfag gir